Waterschap Rijn & IJssel heeft op diverse locaties grondwaterloggers geïnstalleerd die gevoed worden door zonne-energie. Op de locaties meet het waterschap een keer per uur het grondwaterniveau. Deze waarden worden opgeslagen in de datalogger en 8 keer per dag verzonden naar de centrale H2gO hoofdpost van I-Real. Deze communicatie vergt veel energie, waardoor de batterij van de logger relatief snel aan vervanging toe is. Om dit te voorkomen en omdat op de beoogde grondwatermeetlocaties geen vaste voeding aanwezig is, zijn de loggers uitgerust met zonnecellen.
Zonnecellen
Het grondwatermeetsysteem bestaat uit een hydrostatische drukopnemer (sensor) met 3G datalogger, welke voorzien is van een oplaadbaar battery-pack. De datalogger zelf is aan de mantelbuis bevestigd. Om schade door bijvoorbeeld grasmaaiers te voorkomen, zijn er per locatie twee betonnen palen om de mantelbuis geplaatst. Op iedere logger worden twee zonnecellen aangesloten en verticaal aangebracht. De aangesloten zonnecellen leveren zo voldoende energie om de batterij bij de gewenste meet- en communicatiefrequentie op te laden en daarmee de logger het gehele jaar door van voeding te voorzien. De zonnecellen leveren ook in de wintermaanden voldoende energie voor het opladen van de batterij. Mocht er toch een kritieke batterijspanning ontstaan dan kan de logger automatisch de communicatiefrequentie omlaag brengen naar 1 keer per dag. In een korte periode laadt de batterij dan weer op en gaat de logger weer terug naar een hogere frequentie van communicatie.
H2gO
De loggers worden in het bestaande H2gO systeem van Waterschap Rijn & IJssel ontsloten. Om tijdige waarschuwingen over extreme grondwaterniveaus en de batterijstatus uit het systeem te krijgen, worden alarmen ingesteld. In de grafieken van de locaties is in H2gO, naast de grondwaterstand, ook de batterijspanning en de temperatuur zichtbaar.
Geef een antwoord